Hotell nära Ullevi


Idag finns det två arenor som går vid namnet Ullevi i Göteborg. Det är nya och gamla Ullevi. Ska man vara petnoga, så har Gamla Ullevi, funnits två gånger så att säga. Den första arenan, gamla Ullevi invigdes 1916 men revs 2007. På samma plats, så uppförde man en nya arena, med samma namn, Gamla Ullevi under 2009 och på denna sida kan du boka hotell nära Ullevi. Det kan vara svårt att hänga med, när det finns två arenor med samma namn, så här kommer en liten förklaring på detta.

Om vi börjar från början. Den första Gamla Ullevi, invigdes 1916 och hette från allra första början Ullervi fotbollsbana, efter den fornnordiska guden Ull och ordet Vi som heter offerplats eller helig plats. Runt 1920 kom man att uttala och skriva det utan sitt r, och därmed blev det Ullevi. Föregångaren till Ullevi, var Idrottsplatsen på Tegelbruksängen. Den byggdes redan 1896 och var främst till för cykling och skridskor. Dock kom intresset för dessa sporter att minska och det blev istället fotboll som arenan nyttjades för, Man valde att 1916 bygga en ny arena, som då är Ullevi Det har sedan dess gått upp och ner och varit olika fotbollsklubbars hemarena. Man rustade upp arenan under 1990-talet, trots att man haft låga publiksiffror. Dock valde man att riva arenan och bygga upp en ny för tre allianslag. Under tiden rivning och uppbyggnad skedde fick fotbollsklubbarna spela på det som heter Nya Ullevi.

hotell nära UlleviNya Ullevi, är inte så ny, som den låter. Den byggdes redan 1958 och är Nordens största arena för olika typer av evenemang. Den används till fotboll, friidrott och konserter. Sverige anordnande 1958 fotbolls-VM och man ansåg att man då behövde flera nya arenor, bland annat i just Göteborg. Man började bygga arenan och 29 maj 1958 så invigdes den äntligen. En fotbollsmatch mellan svenska landslaget och Göteborgs stadslag var det första som skedde på denna arena. Den matchen slutade 2-2. Man valde även en ”Miss Ullevi”, som vanns av Margareth Dahlstrand från Hisingen.

Sedan invigningen av Nya Ullevi, så har många fotbollsmatcher och friidrottstävlingar gått av stapeln här. Man har även haft flera ishockeymatcher på denna arena. Dessutom har flera stora världsartister spelat här. Bland dessa kan nämnas Bruce Springsteen, Metallica, David Bowie, U2, Madonna, Rolling Stones, Tina Turner, AC/DC och Iron Maiden. Flera kända svenska artister har även de gett konserter här, bland annat Håkan Hellström och Gyllene tider.